Δυστυχώς, νέοι, που δεν μπορούν να επιβιώσουν στον τόπο τους, βρίσκουν δύσκολα δουλειά, και αν βρουν, οι αμοιβές είναι χαμηλές και οι ώρες απασχόλησης πολλές, ξενιτεύονται.
Φεύγουν από τη Θεσπρωτία και πάνε στο εξωτερικό, όπου και εκεί δύσκολες είναι οι συνθήκες, αλλά καλύτερες από την Ελλάδα.
Έτσι, φαίνεται προς δεν ανακόπηκε το ρεύμα μετανάστευσης, αλλά εξακολουθεί, γεγονός, που πρέπει να προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους ιθύνοντες.
Και τα πανελλαδικά στοιχεία, επιβεβαιώνουν την τοπική εικόνα, βάσει της οποίας η Θεσπρωτία όλο και μικραίνει πληθυσμιακά με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό...
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, τα οποία αναφέρονται στην ανάλυση της Eurobank, το ισοζύγιο των μεταναστεύσεων είναι αρνητικό, ενώ από το 2008 και μέχρι και το 2023 έφυγαν πάνω από 500.000 άτομα.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό και με τη μείωση του πληθυσμού, που σημειώθηκε στη δεκαετία 2011-2021, αλλά και τη συνεχή πτώση των δεικτών, που αφορούν στον πληθυσμό τον ικανό να απασχοληθεί, άνω των 15 ετών, από το 2008 έως το 2023 περιορίστηκε κατά 4,2% και συγκεκριμένα κατά 398,1 χιλ. άτομα, έχει επιπτώσεις στον εργατικό τομέα, όπου πλέον οι εργάτες σπανίζουν, ενώ ο πρωτογενής τομέας έχει μείνει σχεδόν χωρίς χέρια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από 7 στα 10 άτομα (70,5%) , που από την Ελλάδα μετανάστευσαν στο εξωτερικό, ήταν άτομα, που βρίσκονταν στην αρχή ή στο μέσο του εργασιακού τους βίου, δηλαδή άτομα ηλικίας 20-49 ετών.
Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων που μετανάστευσαν προς την Ελλάδα ήταν σαφώς μικρότερος αυτών, που εξήλθαν από την χώρα.
Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι οι Έλληνες, που μεταναστεύουν στο εξωτερικό είναι νέοι, ειδικευμένοι και πτυχιούχοι, ενώ εκείνοι που έρχονται είναι ανειδίκευτοι ή συνταξιούχοι.
Η. Μ.