Πρακτικές απολύμανσης : Ποιες πόλεις λαμβάνουν σωστά μέτρα για την προφύλαξη των κατοίκων.



Η ιστορία των πρακτικών απολυμάνσεων σε Κόρινθο, Αθήνα και άλλες γνωστές πόλεις της Ελλάδας, χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι πρώιμες μορφές απολύμανσης περιλάμβαναν το πλύσιμο με νερό και τη χρήση φυσικών ουσιών όπως το κρασί και το ξύδι, το πασάλειμμα επιφανειών με ασβέστη κλπ. Όλες αυτές οι πρακτικές  ήταν γνωστές για τις αντισηπτικές τους ιδιότητες. Μερικές από αυτές χρησιμοποιούν πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών όχι μόνο στα σπίτια τους αλλά στα χωράφια, στα διάφορα δέντρα και φυτά. Η χρήση απολυμαντικών δεν περιοριζόταν στην προσωπική υγιεινή των πολιτών αλλά και στην απολύμανση δημόσιων χώρων όπως σε τουαλέτες και δημόσια λουτρά. 


Η εξέλιξη των πρακτικών αυτών περιορίστηκε  από τις εξελίξεις στην χημεία, στην επιστήμη και την τεχνολογία. Με την ανακάλυψη των μικροοργανισμών και τον ρόλο τους στη διάδοση ασθενειών, η απολύμανση στη δημόσια υγεία έγινε ολοένα και πιο εμφανής και επιτακτική. Η ανάπτυξη χημικών απολυμαντικών όπως το χλώριο και το υπεροξείδιο του υδρογόνου τον 19ο αιώνα έφερε επανάσταση στις πρακτικές απολύμανσης. Σήμερα, τα απολυμαντικά αποτελούν βασικό προληπτικό μέσο κατά της εξάπλωσης ιών όπως έγινε με τον COVID-19. 


Η σημασία της απολύμανσης στη δημόσια υγεία δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Η απολύμανση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών και στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης. Σε πολλούς δήμους οι πρακτικές απολύμανσης έχουν ενσωματωθεί στις πολιτικές δημόσιας υγείας, για τον καθαρισμό και την απολύμανση των δημόσιων χώρων και εγκαταστάσεων. 


Παρακάτω θα δούμε ορισμένες πρακτικές απολύμανσης


Στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, σε διάφορα νοσοκομεία, οι πρακτικές απολύμανσης είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος του καθαρισμού, της απολύμανσης και της αποστείρωσης των συσκευών φροντίδας ασθενών πραγματοποιούνται σε ένα κεντρικό τμήμα επεξεργασίας για τον εύκολο έλεγχο της διαδικασίας. Ο σχολαστικός καθαρισμός είναι απαραίτητος για την πρόληψη της μετάδοσης παθογόνων παραγόντων, που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πριν από την απολύμανση. Επίσης, ο σχολαστικός καθαρισμός των ιατρικών συσκευών περιλαμβάνει τον ενδελεχή καθαρισμό και την απολύμανση όλων των επιφανειών, πραγματοποιείται συνεχόμενα για να εξασφαλιστεί η εμφάνιση παθογόνων παραγόντων. 


Πέρα από τους χώρους δημόσιας υγείας, η πανδημία οδήγησε σε αύξηση ορισμένων τύπων απορριμμάτων, τα οποία αναμένεται να καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον ή σε χωματερές υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σωστές πρακτικές απολύμανσης. Οι δημόσιοι χώροι όπως τα καταστήματα, τα σχολεία και τα ξενοδοχεία έχουν αυξήσει τη συχνότητα καθαρισμού και απολύμανσης και το κάνουν καθαρά για την πρόληψη εξάπλωσης ιών. Αυτές οι πρακτικές απολύμανσης σε δημόσιους χώρους είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και εξάπλωση ασθενειών και την ασφάλεια των πολιτών αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα και θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς. 


Πολλές εταιρείες με απολυμάνσεις και απεντομώσεις σε Κόρινθο https://cpapolimantiki.gr/, Αθήνα και περιφέρεια μας διαβεβαιώνουν τα παραπάνω, ότι δηλαδή η απολύμανση όχι μόνο για το σπίτι αλλά και για όλους τους δημόσιους χώρους, έχει πλέον ζωτική σημασία για την πρόληψη της εξάπλωσης των μολυσματικών ασθενειών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και οι αυξημένες πρακτικές απολύμανσης σε δημόσιους χώρους και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να κάνουν και οι δήμοι, σε περιοχές που είναι ευάλωτες και επίφοβες για την διασπορά ασθενειών στους πολίτες.


Νεότερη Παλαιότερη

Breaking Ticker