Με θρησκευτική κατάνυξη και πλήθος πιστών τελέστηκε απόψε, παραμονή της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην Ηγουμενίτσα. Της ιεράς ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίων, ο οποίος μετέφερε λόγια πνευματικής οικοδομής στους πιστούς, αναφερόμενος στον βίο και το έργο του Αγίου Σπυρίδωνα.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας, Επίσκοπος Τριμυθούντος, αποτελεί έναν από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας μας, γνωστός για τη μεγάλη πίστη, τα θαύματά του και την απλότητα του βίου του. Έζησε τον 4ο αιώνα και διακρίθηκε στη Σύνοδο της Νίκαιας για την προάσπιση της Ορθόδοξης πίστης. Ο Άγιος, με τη δύναμη της προσευχής του, έσωσε την Κέρκυρα από πολλές καταστροφές, γεγονός που τον κατέστησε Πολιούχο του νησιού.
Ο Μητροπολίτης κ. Σεραπίων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε την αξία της ταπεινότητας και της ακλόνητης πίστης, αναδεικνύοντας το παράδειγμα του Αγίου Σπυρίδωνα ως πρότυπο χριστιανικής ζωής. Παράλληλα, ευχήθηκε υγεία και πνευματική πρόοδο στους παρευρισκόμενους, προσκαλώντας τους να συνεχίσουν να βαδίζουν στο μονοπάτι της αρετής και της αγάπης.
Ο Βίος του Αγίου Σπυρίδωνα
Ο Άγιος Σπυρίδωνας γεννήθηκε γύρω στο 270 μ.Χ. στην Κύπρο, σε μια ταπεινή οικογένεια. Ήταν βοσκός, παντρεύτηκε και απέκτησε παιδιά, αλλά μετά τον θάνατο της συζύγου του αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στον Θεό. Η ταπεινότητά του, η μεγάλη του αγάπη προς τον συνάνθρωπο και η ακλόνητη πίστη του τον ανέδειξαν σε Επίσκοπο Τριμυθούντος.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, επιτέλεσε πολλά θαύματα, όπως τη θεραπεία ασθενών, την ανάσταση νεκρών και την προστασία ανθρώπων από φυσικές καταστροφές. Στη Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325 μ.Χ.), υποστήριξε με θάρρος την Ορθόδοξη πίστη ενάντια στην αίρεση του Αρείου.
Η φήμη του Αγίου εξαπλώθηκε γρήγορα, και οι πιστοί τον τιμούν ως προστάτη της Κέρκυρας, όπου φυλάσσονται τα άφθαρτα λείψανά του. Ο Άγιος Σπυρίδωνας αναγνωρίζεται ως ο “Θαυματουργός” και αποτελεί υπόδειγμα ταπεινότητας, αγιότητας και ελεημοσύνης. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου.