24ωρη προειδοποιητική ΑΠΕΡΓΙΑ στα Ε/Γ – Ο/Γ πλοία της Αδριατικής στις 2 και 3 Απρίλη 2025.



ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Εξίσωση του μισθού ενεργείας στα πλοία Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ιταλία σύμφωνα με τον αντίστοιχο της Ακτοπλοΐας.

  • Θέσπιση – κατοχύρωση και εφαρμογή 2 ρεπό εκτός πλοίων για κάθε μήνα του χρόνου.

  • Επαναφορά των οργανικών συνθέσεων (επάνδρωση) με βάση το ΠΔ 177/1974.

  • Κατοχύρωση των express δρομολογίων στη γραμμή εφόσον τα πλοία σε Πάτρα – Ηγουμενίτσα έχουν άμεσες αφιξο-αναχωρήσεις.

  • Ουσιαστική αύξηση στις extra εργασίες και τα επιδόματα (γκαραζιάτικα – αντίτιμο τροφής – βαρύ ανθυγιεινό κλπ.)

Συνάδελφοι Ναύτες- Λοστρόμοι – Υπολοστρόμοι- Τζόβενα.

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων!

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την ψήφιση και εφαρμογή του αντεργατικού νόμου 4150/2013 και των Υπουργικών Αποφάσεων που αμέσως ακολούθησαν, άλλαξε δραματικά η κατάσταση στα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών στην γραμμή της Αδριατικής με αποτέλεσμα να εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς εργασιακής εξουθένωσης, υπερεργασίας, εντατικοποίησης και αυξημένου στρες για τα πληρώματα τα οποία έχουν μειωθεί δραματικά στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των Ναυτιλιακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτή την κερδοφόρα γραμμή.

Πρόκειται για μια σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα την οποία καθημερινά βιώνει το πλήρωμα καταστρώματος, αλλά και οι υπόλοιπες ειδικότητες αφού τα πλοία εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται γεμάτα, όσον αφορά το γκαράζ, με το πλήρωμα να έχει μειωθεί στο ελάχιστο και με τον τρόπο αυτό να διαμορφώνεται ένας πραγματικός εργασιακός Γολγοθάς για τους Ναυτεργάτες.

Παράλληλα στη γραμμή αυτή μετά την είσοδο του Ναπολιτάνου Grimaldi εντάθηκε ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο ομίλων που κυριαρχούν στις γραμμές Αδριατικής του Grimaldi και της Attica Group με θύματα τα πληρώματα και τα δικαιώματα τους.

Και οι δυο έχουν επιβάλει ένα αναχρονιστικό και επικίνδυνο μοντέλο εργασιακής ισοπέδωσης των δικαιωμάτων των πληρωμάτων.

Οι κυβερνήσεις που πέρασαν όλα αυτά τα 12 χρόνια από την χώρα, διατήρησαν αυτό το αντεργατικό καθεστώς και νομιμοποίησαν την υπερεργασία και τις ελλιπείς συνθέσεις, παρά το γεγονός ότι  δυο τραγικά δυστυχήματα («Norman Atlantic», «Euroferry Olympia» της εταιρίας Grimaldi) έφεραν στο προσκήνιο ότι οι συνθέσεις που δίνονται στο όνομα της κερδοφορίας των Ναυτιλιακών επιχειρήσεων συνιστούν τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή των επιβατών, των πληρωμάτων και των ίδιων των πλοίων!

Η ΠΕΝΕΝ τα χρόνια αυτά ανέδειξε αυτή την επαίσχυντη, αντεργατική αθλιότητα, έθεσε πολλές δεκάδες φορές το πρόβλημα στο ΥΕΝ,  στις υπηρεσίες του, στα πολιτικά κόμματα όπως επίσης και στα όργανα της ΠΝΟ.

Ταυτόχρονα την τελευταία 3ετία (μετά το τέλος της υγειονομικής, ενεργειακής και εφοδιαστικής κρίσης) πρόβαλε τα δίκαια αιτήματα για την εξίσωση των μισθών μεταξύ των πληρωμάτων της Αδριατικής με αυτά της Ακτοπλοΐας.

Έχουμε καταγγείλει επίσης το πρόβλημα ότι στις αφιξο-αναχωρήσεις στην εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων, στη γραμμή, τα πληρώματα έχουν μηδενικό χρόνο σε ανάπαυση με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται η ακατάπαυστη εργασία για την υγεία και ασφάλεια τους!

Επίσης αναδεικνύουμε την ανάγκη της θεσμοθέτησης των ρεπό εκτός πλοίων λόγω της καταπόνησης τους από τις αδιάκοπες αφιξο-αναχωρήσεις και του αποκλεισμού των πληρωμάτων από οποιαδήποτε επικοινωνία με τις οικογένειες τους για πολλούς μήνες το χρόνο.

Από τα παραπάνω  αναδεικνύεται η προβολή των αιτημάτων μας για την θεσμοθέτηση των ρεπό εκτός πλοίων όπως επίσης και η καθιέρωση των express δρομολογίων κατ΄ αντιστοιχία με τα ισχύοντα  στην Ακτοπλοΐα.

Τέλος λαμβάνοντας υπόψιν την μείωση των συνθέσεων σε συνδυασμό με την υπερεργασία που απαιτείται για διάφορες εργασίες όπως η φόρτωση- έχμαση – απέχμαση και εκφόρτωση των οχημάτων  πρέπει να αναπροσαρμοστούν ουσιαστικά οι τιμές στην extra εργασία στο γκαράζ για το πλήρωμα καταστρώματος.

Για την κατάσταση αυτή έχει βαρύτατες ευθύνες η πλειοψηφία της ΠΝΟ τόσο αυτή που ήταν με τον προηγούμενο Γ.Γ. όσο και η σημερινή με τον Μ. Τσικαλάκη, η οποία ούτε θέλει, ούτε μπορεί ν΄ αμφισβητήσει την πολιτική των κυβερνήσεων και την ασυδοσία των δυο ομίλων στη γραμμή.

Οι δυνάμεις αυτές κάνουν δεκάδες ταξίδια σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα, όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν σε υπαρκτά και ανύπαρκτα ταξίδια από χρήματα του μόχθου των Ναυτεργατών, αλλά κανένα πρόβλημα δεν επιλύθηκε!

Όμως επιμένουν στην ίδια χρεοκοπημένη γραμμή του κοινωνικού διαλόγου και εταιρισμού, εκλιπαρούν τον κάθε Υπουργό Ε.Ν. και τις υπηρεσίες του ΥΕΝ για ψίχουλα τα οποία και αυτά δεν τα παίρνουν…

Αυτή η γραμμή αποτελεί την γενεσιουργό αιτία τα Ναυτεργατικά προβλήματα ν΄αυξάνονται και οι εργασιακές συνθήκες συνεχώς να χειροτερεύουν.

Σοβαρές ευθύνες για τα προβλήματα έχουν και τα προεδρεία των δυο Σωματείων του ΠΑΜΕ (ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) τα οποία έχουν εγκλωβιστεί στην αδιέξοδη και συμβιβαστική γραμμή της πλειοψηφίας της ΠΝΟ  αρνούμενοι να στηρίξουν τις θέσεις και τις επεξεργασμένες προτάσεις της ΠΕΝΕΝ και κυρίως τον αγωνιστικό δρόμο που προβάλει αυτή για την αντιμετώπιση των οξυμένων Ναυτεργατικών προβλημάτων και των δίκαιων αιτημάτων που διεκδικεί.

Η γραμμή τους να πάμε όλοι μαζί… οδηγεί στο τίποτα και στο πουθενά!

Αρνούμαστε το κάλεσμα… όλων αυτών των δυνάμεων να προσαρμοστούμε σ΄ αυτή την εργασιακή κανονικότητα ή να περιμένουμε 2 χρόνια ακόμη που έχει ισχύ η υπογραφείσα ΣΣΕ!

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση όπως και σε κάθε άλλο Ναυτεργατικό πρόβλημα η ΠΕΝΕΝ αποδεικνύοντας στην πράξη τους ακατάλυτους δεσμούς της με τον κλάδο μας, για άλλη μια φορά, τίθεται επικεφαλής και σε απόλυτη αρμονία με την θέληση και την διάθεση των μελών της αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 2 και 3 Απρίλη 2025.

Σημειώνουμε ότι πριν την λήψη της απόφασης στείλαμε εξώδικη πρόσκληση προς το ΣΕΕΝ, το ΥΕΝ και όλους τους αρμόδιους φορείς θέτοντας τα αιτήματα του κλάδου μας. Επίσης με δική μας πρωτοβουλία έγινε συνάντηση με το Προεδρείο του ΣΕΕΝ η οποία με ευθύνη του, απέβη άκαρπη.

Κατόπιν όλων των παραπάνω το ΔΣ της ΠΕΝΕΝ αποφάσισε ομόφωνα την κάθοδο  του κλάδου μας σε 24ωρη απεργία στις 2 και 3 Απρίλη 2025.

Η απεργία θα διεξαχθεί στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Ειδικότερα, όποιο πλοίο έχει αφετηρία ή προορισμό τα δυο λιμάνια μέσα στο 48ωρο (2 – 3 Απρίλη) με την πρόσδεση του και  μετά την αποβίβαση επιβατών και οχημάτων το πλήρωμα θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία.

Επίσης η απεργία θα γίνει και στα πλοία της γραμμής της Αδριατικής που βρίσκονται το διάστημα αυτό για επισκευή (Ελευσίνα) με έναρξη 00:01 έως 24:00 στις 2/4/2025.

Στην διάρκεια της απεργίας θα τηρηθεί  απαρέγκλιτα η νομοθεσία περί προσωπικού ασφαλείας.

Καλούμε τα μέλη μας να σηκώσουν ακόμη πιο ψηλά το ανάστημα τους, να δώσουν αποφασιστικά την μάχη για τα δίκαια αιτήματα τους και να επιβάλλουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα.

Καλούμε  τους Ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να σταθούν στο πλάι του κλάδου μας και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας - Θεσπρωτίας να στηρίξουν την απεργιακή μας κινητοποίηση. 

Επίσης στα Σωματεία των οδηγών των Φ/Γ οχημάτων, κάθε άλλου Εργατικού Σωματείου, Εργατικού Σχήματος και Συλλογικότητας να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα του ιστορικού μας κλάδου.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Η Διοίκηση


Νεότερη Παλαιότερη